donderdag, 21. mei 2015 - 19:15 Update: 21-05-2015 20:42

Kabinet werkt aan nieuw wetsvoorstel voor invoering beperkt boerkaverbod

Kabinet wil invoering beperkt boekaverbod
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Als het aan het kabinet ligt, komt er een beperkt boerkaverbod.

Dat houdt in dat het bedekken van het gezicht wordt verboden in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en overheidsgebouwen. Het boerkaverbod stond al in het regeerakkoord. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft die afspraken nu uitgewerkt in een nieuw wetsvoorstel, dat waarschijnlijk vrijdag in de ministerraad zal worden besproken. Dit meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

Met de invoering van de wet stelt het kabinet een duidelijke norm. Het kabinet vindt dat iedereen vanwege de dienstverlening en de veiligheid verplicht is in scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer en het gemeentehuis om zijn gezicht te tonen. Wie zijn gezicht op deze locaties toch wil bedekken, riskeert een boete van maximaal 450 euro.

Een algeheel boerkaverbod zal er niet komen en op staat en in privéomgeving mag een boerka gewoon gedragen worden. Maar als het nodig is voor identificatie, dan kan de politie iedereen verzoeken gezichtsbedekkende kleding af te doen. Minister Plasterk heeft al overleg gehad met moslimorganisaties om draagvlak te zoeken voor het beperkte verbod.

Provincie: