dinsdag, 23. juni 2015 - 16:14 Update: 23-06-2015 19:09

Belg (29) veroordeeld tot 18 jaar cel voor doodslag jonge vrouw

18 jaar cel voor doden Rianne Brouwer
Foto: Archief EHF
Maastricht

De rechtbank Limburg heeft dinsdag een 29-jarige Belgische man veroordeeld tot 18 jaar cel voor de gekwalificeerde doodslag op Rianne Brouwer.

De verdachte heeft op 30 mei 2014, op klaarlichte dag, een voor hem onbekende jonge vrouw in haar eigen appartement gedood. Hij heeft haar vier keer diep met een mes in de borst- en halsstreek gestoken. Ze is ter plekke overleden.

Geen moord

De rechtbank spreekt de verdachte vrij van moord. De officier van justitie vond dat moord wel bewezen kon worden. Volgens de rechtbank ontbreekt echter het bewijs dat de verdachte zijn slachtoffer doodde met voorbedachten rade. De rechtbank komt wel tot een bewezenverklaring van gekwalificeerde doodslag. Dat is een doodslag die gepleegd is met de bedoeling om een ander strafbaar feit makkelijker te maken of om de kans op betrapping te verkleinen.

In dit geval heeft de verdachte het slachtoffer gedood met de bedoeling om haar sleutels van de woning te kunnen meenemen en om uit de woning weg te kunnen komen. De doodslag en de diefstal staan zozeer met elkaar in verband dat sprake is van een gekwalificeerde doodslag. Gekwalificeerde doodslag behoort tot de zwaarste misdrijven uit het wetboek van strafrecht. 

Schadevergoeding

De nabestaanden van Rianne Brouwer hebben een vordering tot schadevergoeding ingediend voor een bedrag van 1809,67 euro.  Die schadevergoeding moet verdachte betalen.