zaterdag, 27. juni 2015 - 14:12 Update: 27-06-2015 14:16

Een derde van de reumapatiënten ontwikkelt mentale klachten door aandoening

Enschede

Een derde van de reumapatiënten kan niet goed leven met de aandoening en ontwikkelt op lange termijn mentale klachten. Zij krijgen te maken met angst, depressieve klachten of het gevoel dat hun leven niet zinvol is.

Dat blijkt uit een langdurige studie naar het geestelijk welbevinden van reumapatiënten door promovendus Roos Arends van onderzoeksinstituut IGS van Universiteit Twente.(UT) Arends ontwikkelde een hulpprogramma dat in vier ziekenhuizen is  gestart. Dit meldt UT op de website. Roos Arends inventariseerde hoe reumapatiënten omgaan met het feit dat bepaalde doelen, zoals werken, sporten, voor kinderen en ouderen zorgen, moeilijker bereikbaar worden of zelfs niet mogelijk zijn.

Christina Bode, begeleider van Arends: “Drie op de honderd Nederlanders heeft ontstekingsreuma, met een verwachte toename van meer dan 20% tot 2030 als gevolg van demografische ontwikkelingen in bevolkingsopbouw. Er zijn dus véél reumapatiënten in Nederland. Vaak wordt gedacht dat deze patiënten met vallen en opstaan wel leren om te gaan met de aandoening. Nu hier voor het eerst langdurig onderzoek naar is gedaan, blijkt dat dit voor een een derde van de patiënten niet zo is.

Arends ontving op 10 juni j.l. een prijs voor haar onderzoeksabstract op het Europese reumacongres EULAR in Rome: de Abstract Award in the category Health Professionals in Rheumatology.

Categorie: