donderdag, 10. september 2015 - 10:53 Update: 10-09-2015 14:24

Asielzoekerscentrum op plek van megamoskee in Gouda

Asielverzoeken voor Nederland verdubbeld
Foto: Archief FBF
Gouda

In Gouda komt een asielzoekerscentrum op de plek waar eerder een grote moskee gepland stond. Dat staat in een brief die de gemeente aan haar inwoners heeft gestuurd.

Het verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) is om de Prins Willem Alexander-kazerne kazerne als regulier asielzoekerscentrum (AZC) te gaan gebruiken. Dit wil zeggen: als opvanglocatie voor een middellange termijn (10 jaar). Er zouden zo'n 500 asielzoekers komen, voor maximaal tien jaar. 

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft aangegeven dat de PWA kazerne beschikbaar is. Het COA gaat nu onderzoeken wat de mogelijkheden zijn in het gebouw. Dan pas wordt definitief bekend hoe de invulling van de locatie zal zijn en wordt duidelijk wanneer een en ander kan worden gerealiseerd. Op dit moment denkt het COA aan ingebruikname in de tweede helft van 2016.

Megamoskee

De komst van een megamoskee leidde in Gouda tot veel discussie. Veel inwoners waren tegen de kost van een megamoskee. Uiteindelijk verwierp de gemeenteraad het plan met nipte meerderheid.