donderdag, 1. oktober 2015 - 21:00 Update: 01-10-2015 21:30

Schietende agenten krijgen anderhalf jaar cel

Schietende agenten krijgen anderhalf jaar cel
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Twee voormalig Rotterdamse rechercheurs zijn veroordeeld tot anderhalf jaar cel omdat zij een verkeerde auto onder vuur hebben genomen.

In maart 2013 openden de twee agenten het vuur op een auto waarvan zij dachten dat deze was gestolen. In werkelijkheid ging het om een huurauto en waren de inzittenden onschuldig. De rechtbank acht ze daarom schuldig aan doodslag. Dit meldt RTV Rijnmond donderdag.

Tijdens de schietpartij werden twee auto's geraakt, maar er vielen  geen gewonden. Na het schietincident hadden de rechercheurs verklaard dat de auto op hen was ingereden en dat ze daarom hadden geschoten. Maar dat bleek niet te kloppen en daarom veroordeelde de rechter hen ook voor meineed. Rechter: 'Het lijkt erop dat u heeft willen verhullen dat u ten onrechte had geschoten. Dat is een zeer ernstig feit. In de rechtspleging moeten wij kunnen vertrouwen op het proces verbaal van de politie. Als we dat niet kunnen, dan zakt het systeem als een kaartenhuis in elkaar.'

Omdat de agenten niet als zodanig herkenbaar waren, dachten de inzittenden van de 'verdachte' auto dat ze voor criminelen werden aangezien en zouden worden geliquideerd. Ze gingen er daarom met een noodgang vandoor.

De straf van anderhalf jaar cel was dezelfde als justitie twee weken geleden had geëist. De beide verdachten hadden eerder al oneervol ontslag gekregen bij de Politie Eenheid Rotterdam.

Provincie: