donderdag, 12. november 2015 - 22:45 Update: 12-11-2015 23:47

Hoge ambtenaren declareren er soms nog vrolijk op los

Hoge ambtenaren declareren er soms nog  vrolijk op los
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat er nog steeds hoge ambtenaren zijn die er vrolijk op los declareren.

RTL Nieuws vroeg van 334 ambtenaren de bonnetjes op over 2013 en 2014. Het gaat hier om de subtop in de ambtenarij. De bonnen van de top zijn namelijk al openbaar, zo laat RTL Nieuws weten.

Een groot deel van de subtop declareert sober, zoals voorgeschreven, maar er zijn declaraties bij die behoorlijk opvallen. Zo declareerde een hoge ambtenaar van Buitenlandse Zaken in twee jaar tijd vierduizend euro. Dat geld was met name besteed aan lunches, borrels en diners. Niet alle declaraties werden gehonoreerd. De ambtenaar kreeg in de hele periode 2682 euro terug.

De directeur voorlichting van het ministerie van Veiligheid en Justitie declareerde bijna 200 taxitritten. Dat was deels om na nachtwerk thuis te kunnen komen in Amsterdam. Maar er waren ook tientallen ritten bij die minder noodzakelijk lijken, zoals om een iPad op te halen,  een rit van huis naar de Schouwburg, en twee (€25,-) ritjes van nog geen twee kilometer van huis naar een café op zondagavond. Het departement laat weten dat dit allemaal in orde is vanwege de zwaarte van de functie en het feit dat er van een directeur verwacht wordt dat hij permanent beschikbaar is.