zaterdag, 16. mei 2015 - 14:32 Update: 16-05-2015 15:35

Alternatief genezer Deepak Chopra spreekt op Alzheimer-symposium

Amsterdam

Begin juni organiseert Fred Matser een symposium over Alzheimer in de beurs van Berlage in Amsterdam. Voor dit symposium is ook de Indiaas/Amerikaanse alternatief genezer Deepak Chopra uitgenodigd.

Hij propageert een therapie tegen Alzheimer op basis van Ayurveda, een 5000 jaar oude hindoeïstische gezondheidsleer. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag.

Fred Matser is een Nederlandse filantroop die het symposium samen met Alzheimer Nederland en het adviesbureau Be Bright organiseert. De organisatie liet haar keus op Chopra vallen, omdat er tot op heden nog geen oplossing is gevonden voor Alzheimer. Dinant Bekkenkamp van Alzheimer Nederland tegen de krant: 'Dat betekent dat we ook andere opties gedegen moeten onderzoeken om te kijken of we patiënten beter kunnen bijstaan.'

De therapie van Chopra is gebaseerd op onder meer een dieet (geen vlees), meditatie en een gezonde levensstijl. Belangrijk hierbij is te weten dat de therapie van Chopra door een Amerikaanse neurowetenschapper, Rudolf Tanzi, onderzocht gaat worden. Tanzi is verbonden aan de Harvard-universiteit en heeft onder meer baanbrekend genetisch onderzoek gedaan naar Alzheimer, aldus de krant. Samen met Chopra schreef Tanzi het boek 'Superbrein'. Tanzi is ook één van de sprekers op het symposium op 5 juni.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (vtdK) wil dat de staatssecretaris Gezondheidszorg Martin van Rijn het symposium mijdt.