maandag, 2. februari 2015 - 13:23 Update: 02-02-2015 15:43

Amerika gaat mogelijk zware wapens leveren aan Oekraïne

De Amerikanen gaan misschien toch wapens leveren aan Oekraïne. Volgens The New York Times hebben hoge functionarissen dit aan de krant bevestigd.

De Oekraïense strijdkrachten en pro-regeringsmilities zouden die wapens nodig hebben, omdat zij in de afgelopen weken tegen de pro-Russische seperatisten verliezen hebben geleden in het oosten van het land. In principe wilde Washington eerst geen 'dodelijke hulp' sturen, spullen waarmee gevochten en gedood kan worden, maar de regering gaat de vraag of er wapens moeten worden geleverd aan Oekraïne opnieuw bekijken.

The New York Times laat weten dat hooggeplaatste vertegenwoordigers van het Amerikaanse leger, onder hen NAVO-bevelhebber Philip Breedlove, en de regering hiervoor openstaan. Aanvankelijk stond Amerika nog op het standpunt dat inmenging in de gewapende strijd de verhoudingen tussen Rusland en het Westen, die toch al gespannen zijn, verder onder druk zou zetten. Maar John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, wordt donderdag al in Kiev verwacht. Volgens de krant staat hij open voor een gesprek over wapenleveranties. De wapens waar Amerika dan aan denkt zijn antitankwapens, verkenningsdrones en voertuigen. Kosten drie miljard dollar, zo weet Elsevier.

Elsevier schrijft verder dat de Amerikanen eigenlijk al op verschillende manier betrokken zijn bij de strijd in Oekraïne. Zo stroomt er heel wat geld naar Kiev en in april vorig jaar gaven de Amerikanen schoorvoetend toe dat CIA-chef John Brennan een bezoek bracht aan de Oekraïense regering, toen nog interim.

Categorie:
Tag(s):