woensdag, 18. februari 2015 - 12:38 Update: 18-02-2015 16:10

Debaltseve weer ingenomen door pro-Russische rebellen

Debaltseve

De Oekraïense president Petro Porosjenko bevestigt in een video dat de Oekraïense troepen de Oost-Oekraïense stad Debaltseve verlaten.

Na een tiental gevechten laat het Oekraïense leger de stad over aan de pro-Russische rebellen. Porosjenko geeft daarmee voor het eerst toe dat het Oekraïense leger het gevecht om Debaltseve heeft verloren. Dit melden verschillende media woensdag. Het zou gaan om een geplande en georganiseerde terugtrekking. Volgens Porosjenko was woensdagochtend 80 procent van de militairen uit Debaltseve vertrokken.

Het leger en de rebellen vochten de afgelopen dagen om het spoorknooppunt in het oosten van Oekraïne. Dinsdag bleek al dat de seperatisten snel terrein wonnen. Het Franse persagentschap AFT stelde eerder vandaag ter plaatse vast dat tanks en ander militair materieel uit de stad reden. Volgens het Russische persbureau Ria Novosti hebben honderden Oekraïense troepen zich overgegeven aan de pro-Russische separatisten.

Een Oekraïense militieleider bevestigt het terugtrekken van een aantal troepen, maar benadrukte dat  niet alle soldaten zich terugtrekken. 'We spreken hier enkel over eenheden die omsingeld zijn in dichtbevolkte gebieden in en rond de stad.'

De rebellen zeggen dat ze ondertussen zijn begonnen hun zware wapens terug te trekken, zoals bepaald in het akkoord dat vorige week in Minsk is afgesproken.

Categorie:
Tag(s):