woensdag, 28. januari 2015 - 21:39

'Derde van Rotterdam' Excelsior in halve finale

'Derde van Rotterdam' Excelsior in halve finale
Foto: fbf

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) heeft woensdag op bezoek in Kerkrade Roda JC met 1-4 weggevaagd en een plaats bij de laatste vier van de KNVB-beker voor zich opgeëist. Dat dit niet erg vaak voorkomt is een understatement: pas drie keer eerder plaatste de Rotterdamse club zich in de 113-jarige historie voor de halve eindstrijd.

In 1978 kwam het voor het laatst voor dat Excelsior zich bij de laatste vier in het bekertoernooi voegde. Een speler van dat team was onder andere Ton Pattinama, de vader van oud-Feyenoorder Jordão en Edinho, die vijf wedstrijden voor NAC speelde. Ook de altijd vrolijke Cor Pot, jarenlang bondscoach van Jong Oranje, was bij het laatste succes van Excelsior in de beker. AZ bleek toen met 5-1 te sterk.

In 1930 haalde Excelsior zelfs de finale van het nationale bekertoernooi. De grote broerFeyenoord won toen met het minimale verschil: 1-0. De Kuipbewoners wonnen de beker elf keer, de andere Rotterdamse club Sparta drie keer. Het is dit jaar aan Excelsior om de Rotterdamse eer hoog te houden in het toernooi, waar verder FC Twente en titel verdediger PEC Zwolle al zijn geplaatst. FC Groningen en Vitesse spelen woensdag nog tegen elkaar.

De 1-4 van woensdag was opvallend, aangezien Roda in de vorige ronde Eredivisie-koploper PSV uitschakelde. Binnen no time stond Excelsior al met 0-3 voor en leek het duel beslist. Roda gaf de bal constant weg en kreeg doelpunten om de oren van Ninos Gouriye, Jurgen Mattheij en Tom van Weert. Na rust bleven de Kralingers dominant, al was het zondagsschot van Anco Jansen het vermelden wel waard. Van Weert knalde Excelsior in de slotfase definitief naar de halve finale.