zaterdag, 14. februari 2015 - 21:24 Update: 14-02-2015 22:39

Judolegende Wim Ruska op 74-jarige leeftijd overleden

Judolegende Wim Ruska is zaterdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Judobond Nederland bevestigd. Ruska was al geruime tijd ziek.

De Amsterdammer werd twee keer wereldkampioen (1967 en 1971) en veroverde twee keer olympisch goud. Verder had hij zeven Europese titels op zijn naam staan.

In 1972 veroverde Ruska bij de Olympische Spelen in München twee gouden medailles: in het zwaargewicht en in de open klasse. Hiermee schreef hij historie, maar zijn succes werd overschaduwd door de aanslag op de de Israëlische sporters. Mede hierdoor bleef hij altijd in de schaduw van Anton Geesink staan.

Na zijn successen is München beëindigde Ruska zijn carrière en werd hij voor korte tijd  bondscoach. Ook had daarna hij nog veel succes als clubcoach. In 2001 werd hij getroffen door een herseninfarct waardoor hij zwaar gehandicapt raakte.

In een reactie zegt minister Schippers  (Sport) dat 'Wim Ruska één van de grootste kampioenen was die Nederland heeft gekend. Nederland verliest een groot sportman en ware judoheld. Mijn gedachten zijn nu allereerst bij zijn nabestaanden.'

Categorie: