vrijdag, 6. maart 2015 - 8:47 Update: 06-03-2015 9:53

PvdA verliest steun leraren

Leraren keren massaal de PvdA de rug toe
Foto: Archief EHF
Utrecht

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart stevent de PvdA af op een halvering van de aanhang onder de Algemene Onberwijsbond-leden. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 5800 leden van de bond. D66, SP en GroenLinks profiteren van het verlies. Dit maakte de AOb bekend.

et lokale en landelijke thema’s proberen de partijen de opkomst voor de verkiezingen van 18 maart wat op te schroeven. Slechts de helft (of minder) van de stemgerechtigden komt daarvoor opdagen.

Trouwe stemmers
Onder onderwijspersoneel ligt dat anders, dat zijn trouwe stemmers. Drie van de tien weten nog niet of en wat ze gaan stemmen; 4 procent weet nu al dat ze de stembusgang niet zullen maken. Half februari peilde hetOnderwijsblad het stemgedrag. De trend bij degenen die wel een keuze hebben gemaakt is duidelijk: een enorm verlies voor de PvdA.

De PvdA-aanhang onder AOb-leden halveert. Met de schamele 15 procent die overblijft, is de PvdA niet meer de grootste partij. D66 weet het onderwijsprofiel van de partij verder te versterken. In de enquête gaat de partij van 20 naar 26 procent. Daarmee wordt D66 onder AOb-leden groter dan de SP, die overigens wel hard groeit. Ook GroenLinks profiteert van de malaise bij de sociaaldemocraten.

De VVD is nooit erg populair geweest bij het onderwijspersoneel, maar ziet de kleine aanhang onder de AOb-leden nu zelfs halveren. 

Provincie:
Tag(s):