dinsdag, 17. maart 2015 - 19:28 Update: 17-03-2015 19:36

PVV grootste bij Scholieren Verkiezingen Provinciale Staten

PVV grootste bij Scholieren Verkiezingen Provinciale Staten
Foto: Archief EHF
Den Haag

Als het aan de scholieren ligt, wint de PVV morgen de Provinciale Statenverkiezingen.

Op de tweede plaats volgt de PvdA. Daarna volgen D66 en de VVD. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, de schaduwverkiezingen die zijn gehouden op het voortgezet onderwijs en het mbo door heel Nederland. Dit schrijft ProDemos dinsdag op de website.

De PVV komt bij de Scholierenverkiezingen als grootste partij uit de bus met 19,9% van de stemmen, gevolgd door de PvdA (15,7%). D66 is de derde partij met 13,8% en de VVD volgt op plaats 4 met 12,8%. In totaal zijn er 11.019 geldige stemmen uitgebracht door jongeren in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. 

In vergelijking met de Scholierenverkiezingen voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 zijn er geen opvallend grote veranderingen. 

Bij de bekendmaking van de uitslag gingen Kandidaat-Statenleden van partijen in Zuid-Holland in gesprek met leerlingen van de Vrije School (voortgezet onderwijs), de democratische school De Vrije Ruimte (basisschool) en de Barnardusschool (basisschool), alle drie uit Den Haag. 

Kinderverkiezingen

Speciaal voor het basisonderwijs organiseerde ProDemos ook de Kinderverkiezingen. Hier was de Partij voor de Dieren de grote winnaar met 26,6% van de stemmen. 

Uitslagen

Alle uitslagen van de Scholieren- en Kinderverkiezingen zijn te vinden via: http://uitslagen.scholierenverkiezingen.nl/ en http://uitslagen.kinderverkiezingen.nl/