donderdag, 5. maart 2015 - 23:17 Update: 06-03-2015 8:12

Rutte: Jihadisten kunnen beter sneuvelen dan terugkomen

Jihadisten kunnen volgens Rutte beter sneuvelen dan terugkomen
Foto: RVD
Hilversum

Nederlanders die als jihadist naar Syrië of Irak reizen kunnen beter daar sneuvelen dan dat ze terugkomen naar Nederland. Premier Rutte was de enige die tijdens het RTL-verkiezingsdebat deze stelling onderschreef, zo melden verschillende media.

De andere vier deelnemers Alexander Pechtold (D66), Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA) en Emile Roemer (SP) waren tegen de stelling. Alexander Pechtold viel Rutte op deze uitspraak aan. Hij was van mening dat Rutte hier eigenlijk het  gedachtegoed van Wilders vertolkte. Hij noemde het standpunt van Rutte 'een premier onwaardig'.

Pechtold: 'Ik vind het niet kunnen dat u als premier niet de rechtsstaat voorop stelt, maar zegt: ga maar dood in de woestijn in plaats van dat diegene zich verantwoordt in de rechtbank.' Maar volgens Rutte staat het grootste deel van Nederland achter hem.  Hij vindt dat een premier de taak heeft Nederland te beschermen en Rutte wil dat tot 'de laatste snik doen'. Rutte: 'Als je uitreist weet je waar je deel van uitmaakt. Met als enige doel om zoveel mogelijk mensenlevens te beëindigen. Die mensen komen straks terug om hier ook aanslagen te plegen. Ik ben er als premier voor om onze mensen te beschermen.'

CDA-leider Buma was het ook niet met de premier eens. 'Ik vind dat een politicus echt nooit kan uitspreken dat het maar beter is als iemand doodgaat', zo zei hij. Aan het debat namen de vijf grootste partijen in de Tweede Kamer deel. PVV-leider Geert Wilders moest verstek laten gaan omdat hij griep heeft.

Provincie:
Tag(s):