woensdag, 11. februari 2015 - 14:05 Update: 11-02-2015 16:25

Twee boten met vluchtelingen zinken op Middellandse Zee, derde boot vermist

Lampedusa

Een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft op het Italiaanse eiland Lampedusa gezegd dat er in de afgelopen dagen geen 200 maar 300 vluchtelingen zijn verdronken op de Middellandse Zee.

Het gaat om vier bootjes die zaterdag uit Libië zijn vertrokken. Twee van de boten zonken voor de kust van Libië door de hoge golven, een derde bootje wordt vermist en het vierde vaartuig werd op tijd gezien, waardoor de opvarenden aan boord van een kustwachtbootje genomen konden worden, maar 29 van de opvarenden waren toen al overleden door onderkoeling.

Van de twee boten die zonken konden 9 opvarenden door een koopvaardijschip worden gered. Zij werden naar het Italiaanse eiland Lampedusa overgebracht waar zij hun verhaal deden. De kustwacht onderzoekt of het verhaal van de overlevenden klopt. De opvarenden kwamen uit Mali, Senegal en Ivoorkust.

Toen in oktober 2013 in de buurt van Lampedusa meer dan 350 vluchtelingen verdronken richtte Italië de reddingsmissie 'Mare Nostrum' op. Zij redde in de maanden erna het leven van duizenden vluchtelingen. Vorig jaar riep de Europese Unie de missie 'Triton' in het leven, die Mare Nostrum afloste. Functionarissen van de UNHCR vinden dat Triton tekortschiet.

Categorie: