zondag, 29. november 2015 - 10:17 Update: 29-11-2015 15:18

NSA gestopt met ongericht massaal aftappen

Amerikaanse geheime dienst NSA mag nu alleen nog gericht aftappen
Foto: White House
Washington

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag niet meer ongericht al het telefoonverkeer in de VS in de gaten houden. Vanaf zondag 06.00 uur Nederlandse tijd is het verbod op ongericht massaal aftappen ingegaan.

Gerechtelijk bevel nodig

De dienst gaat over op een nieuw systeem, waarbij alleen nog gericht wordt getapt. Dit heeft de Amerikaanse regering bekendgemaakt. Voortaan moet de NSA voor het aftappen van elke persoon of groep specifiek een gerechtelijk bevel aanvragen en kan de inlichtingendienst niet zomaar meer alle gegevens over telefoontjes verzamelen. Het is de grootste beperking van een inlichtingendienst sinds de aanslagen van 11 september.

De NSA verzamelde eerst alle metadata van alle telefoongesprekken in de VS. Deze gesprekken werden niet afgeluisterd. Er werd alleen vastgelegd hoe lang de gesprekken duurden en naar welk nummer er werd gebeld. Deze zogenoemde sleepnetmethode heeft echter nog nooit een aanslag kunnen voorkomen, zo heeft een commissie van het Witte Huis vastgesteld, zo schrijft de NOS..

Edward Snowden

Het was klokkenluider Edward Snowden die het bestaan van deze sleepnetmethode naar buiten bracht. Voor activisten en politici waren deze verregaande bevoegdheden niet acceptabel. In juni van dit jaar tekende Obama een wet waarde de mogelijkheden van de NSA flink zijn ingeperkt.

Categorie: