donderdag, 24. december 2015 - 20:16 Update: 24-12-2015 21:25

'Amerika voerde geheime gesprekken met oppositie Assad over staatsgreep'

'Amerika voerde geheime gesprekken met oppositie Assad over staatsgreep'
Foto: White House
Washington

De Verenigde Staten zouden jarenlang Syrische bewindslieden hebben aangemoedigd om een staatsgreeep te plegen tegen de Syrische president Bashar al-Assad.

Functionarissen van Barack Obama hadden in het geheim contact met het Syrische regime en zouden hebben geprobeerd om het geweld in het land te stoppen en president Assad te dwingen tot aftreden. Dit schrijft The Wall Street Journal op basis van gesprekken met meer dan 20 Amerikaanse en Arabische functionarissen en diplomaten. Maar het lukte de Amerikanen niet om grip te krijgen op de tegenstanders van Assad. Bij geheime gesprekken met andere vijandige regimes zoals Cuba en Iran lukte dat wel. Maar ook binnen het regime van Assad werden er geen partners gevonden die bereid waren om Assad af te zetten.

Assad zocht zelf ook regelmatig contact met de Amerikanen om hen me te krijgen in zijn strijd tegen IS. In 2012 gaven de Amerikanen hun pogingen op om het regime in Syrië van binnenuit te veranderen en ging Washington op zoek naar rebellen. De oppositie in Syrië is erg versnipperd  en bestaat onder meer uit terreurorganisatie IS en verschillende, meer gematigde groeperingen, die de steun krijgen van de Verenigde Staten.

Vorige week vrijdag heeft de VN-Veiligheidsraad unaniem een resolutie aangenomen die een vredesregering voor Syrië op gang moet brengen. De resolutie houdt een staakt-het-vuren in en er moeten gesprekken gaan plaatsvinden tussen de Syrische regering en de oppositie. Die gesprekken moeten in januari  in Genève van start gaan. In de resolutie staat niets over de toekomst van president Assad. Tijdens zijn bezoek aan China heeft de Syrische vicepremier Walid al-Moallem laten weten dat Damascus bereid is om een delegatie naar Genève te sturen, zo weet deredactie.be.