zaterdag, 9. januari 2016 - 18:24 Update: 09-01-2016 20:21

Enorm veel vraag naar nieuwe editie 'Mein Kampf'

Enorm veel vraag naar nieuwe editie 'Mein Kampf'
Foto: Archief EHF
Berlijn

Er is in Duitsland een nieuwe editie van Adolf Hitlers omstreden boek 'Mein Kampf' verschenen.

Dat is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe uitgave is door wetenschappers voorzien  van commentaar en uitleg. Daardoor omvat het boek 2000 pagina's, ruim drie keer zo veel als eerdere edities. Het onderzoeksinstituut dat het boek uitgeeft, zegt dat er heel veel vraag naar is. Er zijn nu al 15.000 exemplaren besteld, terwijl de uitgever bij de eerste druk maar 4.000 exemplaren had laten drukken. Dit schrijft onder meer de NOS zaterdag

De verkoop van het boek 'Mein Kampf' was in Duitsland niet verboden. Dit in  tegenstelling tot Nederland. Dat de nieuwe editie nog niet eerder verscheen, lag aan de deelstaat Beieren, die de auteursrechten op het boek had. Beieren heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat het boek op de markt zou komen. Maar nu Hitler ruim 70 jaar dood is, is het auteursrecht vervallen en mag iedereen het boek publiceren.

De Duitse minister van Onderwijs Wanka is blij met de heruitgave van Mein Kampf: 'Leerlingen kunnen nu zelf lezen welke criminele standpunten Hitler erop nahield.' Ook Josef Schuster,  de voorzitter van de Joodse Raad in Duitsland, is er tevreden over: 'De wetenschappers tonen met het boek aan welke grillige theorieën en stellingen Hitler had.'  Als deze nieuwe publicatie er niet zou zijn, zouden er in de tweedehandswinkels en online alleen maar edities van voor het einde van WO II te vinden zijn en die zijn niet kritisch.

Categorie: