maandag, 11. januari 2016 - 10:53 Update: 11-01-2016 10:55

België rolt grote bende mensensmokkelaars op

België rolt grote bende mensensmokkelaars op
Foto: SX
Dendermonde

Sinds mei 2015 voert de Federale gerechtelijke politie (FGP) Oost-Vlaanderen een onderzoek naar een bende mensensmokkelaars die dagelijkse mensen naar Engeland smokkelde. Tijdens het onderzoek zijn er al 10 verdachten opgepakt in bewaring gesteld.

Twee organisatoren die in Engeland verbleven, zijn op donderdag 7 januari 2016 door de National Crime Agency opgepakt. Het Belgische gerecht vraagt om hun uitlevering. Dit brengt het totaal op 12 aanhoudingen.

Begin mei 2015 startte de Federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen, onder leiding van de onderzoeksrechter te Dendermonde, een onderzoek naar een bende Koerdische mensensmokkelaars die een parkeerplaats langs de E40 in Groot-Bijgaarden en de parkeerplaats langs de E17 in Kalken/Laarne en Waasmunster gebruikte om illegalen Groot-Brittannië in te smokkelen. Aanleiding voor het onderzoek was de onderschepping van twee vluchtelingen door de verkeerspolitie. De bende verstopte de illegalen in de laadruimte van vrachtwagens waarvan aangenomen werd dat die Groot-Brittannië als bestemming hadden. Dit gebeurde tijdens de nachtelijke uren en zonder medeweten van de vrachtwagenchauffeurs.

De bende opereerde met een zeer hoge frequentie (bijna dagelijks) en smokkelde een groot aantal personen (tot 20 per nacht). Op basis van de onderzoeksresultaten wordt aangenomen dat de sterk georganiseerde bende al geruime tijd bezig was en enkele honderden personen per maand smokkelde. De slachtoffers moesten aan de bende tot 2000 euro te betalen voor hun overtocht.

De verdachten zijn allen mannelijke Koerden tussen 26 en 41 jaar, voornamelijk afkomstig uit Irak. Hiervan hadden er 2 een asielprocedure lopende in België; de anderen hadden geen wettige verblijfsstatusin België. Twee anderen hadden een asielprocedure in Engeland lopen.