maandag, 11. januari 2016 - 18:43 Update: 11-01-2016 18:51

Vier doden en tien gewonden na raketaanval ziekenhuis Jemen

Vier doden en tien gewonden na raketaanval ziekenhuis Jemen
Foto: Artsen Zonder Grenzen
Razeh/Jemen

Bij de raketaanval van afgelopen zondagochtend is het door Artsen zonder Grenzen ondersteunde Shiara-ziekenhuis in het district Razeh in Noord-Jemen geraakt. Dit meldt Artsen zonder Grenzen maandag.

'Twee medewerkers kritiek'

'Bij de aanval vielen ten minste vier doden en raakten minstens tien mensen gewond. Onder de gewonden zijn drie medewerkers van Artsen zonder Grenzen; twee ervan zijn in kritieke toestand', aldus Artsen zonder Grenzen.

Toedracht aanval onbekend

Artsen zonder Grenzen kan nog niets zeggen over de toedracht van de aanval, maar signaleerde wel vliegtuigen in de lucht boven het ziekenhuis rond die tijd. Naast de raket die het ziekenhuis raakte, sloeg er ook raket in nabij het ziekenhuis. Het aantal slachtoffers kan hoger zijn, aangezien er mensen onder het puin kunnen liggen. Medewerkers en patiënten zijn geëvacueerd; de patiënten worden overgebracht naar het Al Goumoury-ziekenhuis in Saada, waar Artsen zonder Grenzen ook werkt.

Locatie ziekenhuis is bekend

‘Alle strijdende partijen, waaronder de door Saudi-Arabië geleide coalitie, worden regelmatig op de hoogte gebracht van de GPS-coördinaten van onze medische locaties,’ zegt operationeel directeur Raquel Ayora. ‘Bovendien zijn we continu in gesprek over de ernst van de humanitaire situatie van de mensen die zitten gevangen zitten in dit conflict en de noodzaak van medische hulp', aldus Ayora. 

Schending internationaal humanitair recht

Elke partij die een luchtaanval kan uitvoeren of een raket kan afschieten, weet dat het Shiara-ziekenhuis een volledig functionerend ziekenhuis is waar acute medische hulp wordt verleend. De veiligheid van medische voorzieningen en medisch personeel moet gerespecteerd worden. Het bombarderen van een ziekenhuis is een schending van internationaal humanitair recht.

Categorie: