donderdag, 14. januari 2016 - 20:57 Update: 14-01-2016 23:14

Duitse Rheinberg blaast uit angst voor Keulse toestanden carnavalsoptocht af

Duitse Rheinberg blaast voor de zekerheid carnavalsoptocht af
Foto: fbf
Rheinberg

Uit angst voor problemen, zoals in Keulen tijdens de jaarwisseling, heeft de plaats Rheinsberg (bij Duisburg) besloten de carnavalsoptocht af te blazen. Dit melden onder meer de Rheinische Post en de Kölnische Rundschau.

De organisatie vreest dat het in Rheinberg tot dezelfde gebeurtenissen kan komen als tijdens oud en nieuw in Keulen. Volgens de Kölnische Rundschau speelt bij het afblazen van de optocht op 'Rosenmontag' het ook een rol dat er in de buurt van de optocht een azc zit. Maar dat is niet de enige reden, zo benadrukt een vertegenwoordiger van de gemeente Rheinberg. De optocht wordt ook afgezegd, omdat er volgens Jonny Streij, hoofd van de afdeling Veiligheid en Orde, niet genoeg tijd is om aan de door de gemeente geëiste veiligheidsmaatregelen te voldoen. Streij zegt in de Kölnische Zeitung ook dat de mensen in het vluchtelingenkamp niet bekend zijn met het fenomeen carnaval en zich daardoor 'verkeerd' kunnen gedragen.

Het afblazen van de optocht is volgens het commentaar in de Rheinische Post een kort-door-de bocht-besluit, want het gaat er bij voorbaat al van uit dat alle vluchtelingen potentiële misdadigers zouden zijn die bij grote evenementen er alleen op uit zijn om te stelen en vrouwen lastig te vallen. Carnaval zou zich daarentegen ook heel goed lenen om mensen met elkaar te laten verbroederen, aldus een opiniestuk de krant.