zaterdag, 16. januari 2016 - 14:56 Update: 16-01-2016 14:58

Hotel in Ouagadougou voor tweede keer door aanslagen getroffen

Hotel in Ouagadougou voor tweede keer door aanslagen getroffen
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft de gijzeling van gisterenavond in een hotel in Ouagadougou, Burkina Faso, scherp veroordeeld. ‘Opnieuw is deze regio getroffen door een laffe terreurdaad, waarbij onschuldige slachtoffers zijn gevallen.’ In november vorig jaar was een hotel in Bamako, hoofdstad van buurland Mali, al doelwit van een terroristische aanslag.

‘Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun familie, en bij het volk van Burkina Faso’, aldus Koenders. Hij noemt de situatie voor Burkina Faso een flinke tegenslag. ‘Het land had juist een paar belangrijke stappen gemaakt op het pad van democratie en stabiliteit.’ Eind vorig jaar koos het land een nieuwe president. Deze verkiezingen, die vreedzaam verliepen, volgden op een turbulente periode van politieke strijd.

‘Na de staatsgreep in september 2015 heeft het volk van Burkina Faso grote offers gebracht om een terugkeer naar vrede en democratie af te dwingen. Daar heb ik groot respect voor. Burkina Faso kan op ons rekenen. De EU steunt de landen in de Sahel in de strijd tegen terreur, en zal dat blijven doen. Dat is in ons belang. We moeten stabiliteit exporteren om geen instabiliteit te importeren’, aldus minister Koenders.

De EU heeft in diverse Sahel-landen missies waarbij militairen en politie samenwerken om de capaciteit van de veiligheidssector in deze landen te versterken. Ook dragen verschillende EU-lidstaten, waaronder Frankrijk, Duitsland en Nederland, bij aan de VN-missie in Mali (MINUSMA). Sinds 2011 werkt Nederland aan capaciteitsversterking van het leger van Burkina door gezamenlijke militaire trainingen.

Koenders trok zelf recent nog 1,5 miljoen euro uit om onder meer via de VN criminaliteit in het Sahelgebied tegen te gaan. Dat bedrag kwam bovenop de 3 miljoen euro die Nederland eerder al voor de regio uittrok om de grondoorzaken van migratie weg te nemen en radicalisering tegen te gaan en bovenop de Nederlandse bijdrage aan water, voedselzekerheid en ondernemerschapsprogramma’s in de regio.

Volgens de minister is de veiligheidssituatie in de Sahel-regio instabiel en broos en vormt het gebied daardoor een broeinest voor smokkelaars en extremistische bewegingen. Het is aan de internationale gemeenschap én de regio zelf om te blijven investeren in de Sahel om voor verbetering te zorgen, aldus Koenders.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):