woensdag, 20. januari 2016 - 15:38 Update: 20-01-2016 16:00

Rutte: met Turkije gemaakte afspraken vluchtelingencrisis voortvarend uitvoeren

Rutte: met Turkije gemaakte afspraken vluchtelingencrisis voortvarend uitvoeren
Foto: RVD
Straatsburg/Den Haag

'Er zal de komende maanden veel tijd en energie uitgaan naar de vluchtelingencrisis', dit heeft premier Rutte woensdag in Straatsburg gezegd als voorzitter van het Europese Parlement.

Nederland zal daar als voorzitter ook maximaal ruimte voor scheppen liet Rutte weten. ‘Het is cruciaal dat de afspraken die eind vorig jaar met Turkije werden gemaakt, voortvarend worden uitgevoerd, om de druk op onze buitengrenzen te verlichten. Het is cruciaal dat er een humanitair alternatief komt in de vorm van veilige opvang in de regio voor de levensgevaarlijke overtochten in wrakke bootjes’, zei Rutte.

Minister-president Rutte bezocht vandaag het Europees Parlement in Straatsburg. In een toespraak voor de plenaire vergadering lichtte de minister-president de prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap toe.

Het is traditie dat de regeringsleider bij de start van het voorzitterschap in het Europees Parlement spreekt over de prioriteiten van het voorzitterschap. De voorzitter van het Europees Parlement, de heer Schulz, ontving de minister-president en minister Koenders. Na het ondertekenen van het gastenboek hield Rutte zijn toespraak.

Rutte sprak over Europa als een groot, gezamenlijk en complex project dat alleen stap voor stap verder komt. ‘In die traditie zullen we ook het Nederlandse voorzitterschap invullen. De traditie van samenwerking die iets toevoegt aan wat landen alleen kunnen bereiken’, aldus de minister-president. Rutte voegde daaraan toe dat hij met overtuiging en vasthoudendheid, maar ook pragmatisch en realistisch naar resultaat toe wil werken.

Lees alles over:
Categorie: