maandag, 25. januari 2016 - 21:36 Update: 25-01-2016 22:32

'Europol waarschuwt voor grootschalige aanslagen in Europa'

'Europol waarschuwt voor grootschalige aanslagen in Europa'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Terreurorganisatie Islamitishe Staat IS) zou bezig zijn met het voorbereiden van nieuwe grootschalige aanslagen in lidstaten van Europa. Dit zegt Europol-directeur Rob Wainwright in een nieuw rapport.

Frankrijk loopt daarbij het grootste risico, zo denken analisten van het samenwerkingsverband van politiediensten in de EU. Maandag werd in Amsterdam tijdens een bijeenkomst van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese lidstaten een onderzoek gepresenteerd. De belangrijkste conclusie uit het rapport: 'Er is alle reden om aan te nemen dat IS, of door IS geïnspireerde terroristen, ergens in Europa een aanslag zullen plegen, in het bijzonder in Frankrijk.' Dit melden verschillende media woensdag. 'Het doel zal zijn om zo veel mogelijk burgerslachtoffers te maken', aldus het rapport. Ook is de dreiging van terroristen die alleen handelen is niet afgenomen volgens Europol.

De onderwerpen waarover de ministers in Amsterdam spreken zijn onder meer het vluchtelingenprobleem en het belang van het delen van informatie door inlichtingen- en opsporingsdiensten in de strijd tegen terrorisme. Er zijn volgens het rapport geen aanwijzingen dat extremisten per definitie veel gebruik maken van vluchtelingenroutes om onopgemerkt Europa binnen te komen. Wel zouden voornamelijk Syrische vluchtelingen die naar Europa zijn gekomen, kunnen worden benaderd door IS-ronselaar.

Categorie:
Blik op 112: