vrijdag, 29. januari 2016 - 16:23 Update: 30-01-2016 10:14

Ook Nederland gaat luchtaanvallen uitvoeren op ISIS in oost-Syrië

Groen licht voor bombarderen ISIS in oost-Syrië
Foto: Archief FBF
Oost-Syrië

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de aanpak van ISIS in Oost-Syrië met gerichte luchtaanvallen. Daarnaast versterkt het kabinet de bijdrage aan de internationale strijd tegen de terreurorganisatie met politieke en humanitaire middelen. Dit heeft het kabinet vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Effectiever

De bombardementen in Oost-Syrië maken de strijd tegen ISIS in Irak effectiever. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert: 'Deze flexibelere inzet levert meer resultaat op voor de coalitie. De voortgang die in Irak wordt geboekt, is alleen blijvend als wordt verhinderd dat ISIS vanuit Oost-Syrië de strijd kan aansturen, versterkingen zenden en slachtoffers maken. Het verstoren van de aanvoerlijnen in Oost-Syrië is dus cruciaal.'

Meer training

De 4 Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen blijven tot 1 juli actief in het uitgebreidere inzetgebied. Nederland bekijkt ook of het de Iraakse strijdkrachten en Koerdische strijders (Peshmerga) meer materiële steun kan verlenen. Dat geldt ook voor het uitbreiden van trainingen aan deze grondtroepen.

Stabiliteit

Het kabinet stelt meer geld beschikbaar om gematigde gewapende Syrische oppositiegroepen te ondersteunen met civiele middelen en medische steun. Nederland gaat ook extra bijdragen aan het herstel van beschadigde ziekenhuizen, scholen en andere infrastructuur. Deze steun draagt bij aan de noodzakelijke stabilisatie van heroverde gebieden.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken: 'We zijn ervan overtuigd dat alleen een samenhangende en grensoverschrijdende aanpak stabiliteit kan terugbrengen in Irak en Syrië. Daarbij staan zorgvuldigheid en nauwkeurigheid voorop.'

Politieke oplossing

De internationale gemeenschap, waaronder Nederland, probeert een politieke oplossing te vinden voor de Syrische burgeroorlog. De afgelopen maanden zijn er volgens het kabinet duidelijke stappen gezet. De situatie is echter broos. Om het politieke proces te bevorderen, assisteert Nederland de Syrische oppositie tijdens de besprekingen over een toekomstig Syrië. Ook wordt de bestaande financiële steun aan het onderhandelingsteam van de VN uitgebreid. Daarnaast geeft Nederland advies en financiële steun aan Syrische vrouwenorganisaties. Dit om hun betrokkenheid bij het politieke proces te bevorderen.

Zonder Assad

Het kabinet blijft van oordeel dat voor een duurzame oplossing van het conflict president Bashar al-Assad moet vertrekken. Ook meent het kabinet dat er verantwoording moet worden afgelegd voor de misdaden die zijn gepleegd.

Nood verlichten

Nederland trekt dit jaar €75 miljoen uit om de humanitaire nood als gevolg van de Syrië-crisis te verlichten. Dat is €25 miljoen meer dan eerder gepland. Het geld is onder meer bedoeld om hulp te bieden in gebieden die nu nog door het regime-Assad en andere groeperingen worden belegerd. 

Ook wordt een deel van het geld via het Rode Kruis in Syrië besteed aan voedselhulp, drinkwater, medicijnen en spullen tegen de winterkou. Nederland draagt sinds oktober 2014 bij aan de internationale strijd tegen ISIS.

Categorie:
Tag(s):