donderdag, 3. maart 2016 - 20:57 Update: 03-03-2016 21:30

Frankrijk dreigt: Bij Brexit worden vluchtelingen gewoon doorgelaten

Frankrijk dreigt: Bij Brexit worden vluchtelingen gewoon doorgelaten
Foto: Archief FBF.nl
Parijs

Mocht Groot-Brittannië besluiten om uit de Europes Unie te stappen, dan houdt Frankrijk vluchtelingen die het Kanaal willen oversteken niet meer tegen. Dit heeft de Franse minister van Economische Zaken, Emmanuel Macron, gezegd in een interview met de Britse krant Financial Times.

Frankrijk en Groot-Brittannië waren overeengekomen dat de Britten aan de Franse kant van het Kanaal grenscontroles mogen uitvoeren om ongewenste migranten tegen te houden. Maar die afspraak geldt niet meer bij een Brexit. Macron in de Britse Financial Times: 'De dag dat deze relatie ten einde komt, zullen er geen migranten meer zijn in Calais'.

Maandag is de Franse politie naar het provisorische migrantenkamp bij Calais gegaan om een deel daarvan te ontruimen. Het kamp heeft de naam  'de jungle' gekregen. De naam is gegeven omdat het kamp meer een soort sloppenwijk is geworden, waar mensen slapen in tentjes en krakkemikkige huizen en waar in de open lucht vuurtjes worden gestook, zo weet The Independent. De politie heeft nu migranten die daar al een hele tijd zitten, overgebracht naar containers.

Als het aan Groot-Brittannië ligt, krijgt Frankrijk nog eens 20 miljoen euro om ervoor te zorgen dat migranten niet naar Engeland oversteken. Maar als de Britten tegen de Europese Unie stemmen, willen de Fransen zich niet meer aan de gemaakte afspraak houden. Bovendien willen de Fransen de bankiers en de bedrijven, die volgens hen Groot-Brittannië gaan verlaten bij een Brexit, graag opnemen.