vrijdag, 4. maart 2016 - 22:01 Update: 05-03-2016 19:40

Kerncentrales en nucleaire sites in België permanent bewaakt door militairen

Militairen in België bewaken kerncentrales vanwege terreurdreiging
Foto: fbf
Brussel

In België gaan militairen de kerncentrales en nucleaire sites bewaken.

Tot dat besluit is de Nationale Veiligheidsraad gekomen na een nieuwe analyse van terreurdreigingen. Dit melden meerdere media vrijdag. Het gaat om de centrales Doel, Tihange en Mol. De kosten voor de extra bewaking zullen worden betaald door energiebedrijf Electrabel de exploitant van de centrales. Voor de bewaking worden 140 militairen beschikbaar gesteld, die de politie zullen ondersteunen.

Aanleiding voor de extra bewaking is een video die is ontdekt bij een huiszoeking van een terreurverdachte: Mohammed Bakkali. De beelden op de video bleken afkomstig uit een verborgen camera die enige tijd voor het huis van een hoge medewerker van het studiecentrum voor kernenergie SCK.CEN in het Vlaamse Mol was geplaatst. De politie ontdekte op opnames van een straatbeveiligingcamera dat twee mannen de verborgen camera weghaalden.

De Belgische autoriteiten zetten niet alleen het leger in voor de bewaking van de kerncentrales, maar blijven ook bij strategische gebouwen patrouilleren. De kans dat extremisten een aanslag willen plegen is nog steeds aanwezig, aldus de autoriteiten.