zaterdag, 5. maart 2016 - 16:54 Update: 06-03-2016 11:15

Waterkanonnen en traangas ingezet tegen protest tegen Turkse overheid

Overheid Turkije neemt bewind kritische krant over en ontslaat hoofdredacteur
Foto: Archief FBF
Istanbul

In Turkije is de hoofdredacteur Abdülhamit Bilici van de grootste Turkse oppositiekrant Zaman ontslagen door de bewindvoerder. Dat heeft Today's Zaman, de Engelse variant, via Twitter laten weten.

Abdülhamit Bilici werd ontslagen nadat vrijdag de Turkse overheid een speciale toezichthouder bij de krant had aangesteld. Journalisten moesten zaterdag eerst langs veiligheidsmedewerkers, voordat ze hun kantoor in konden. Maar de redacteuren kunnen het computersysteem van de krant niet meer in, hun wachtwoorden werken niet meer en de internetverbinding is afgesloten, zo melden  verschillende media zaterag.

Abdülhamit Bilici sprak zaterdag zijn redactie nog toe. Hij noemde het besluit van de regering 'een zwarte dag voor democratie'. Abdülhamit Bilici over de situatie in Turkije: 'Het is al drie tot vier jaar een gewoonte dat iedereen die zich uitspreekt tegen regeringsbeleid, een rechtszaak of een gevangenisstraf tegemoet mag zien.'

Nadat de rechtbank in Turkije een bewindvoerder aan had aangesteld die voor meer controle moet zorgen bij de krant, liet de hoofdredacteur van de Engelstalige editie Todya's Zaman weten dat dit het einde van de rechtstaat in Turkije is, zo schrijft de Volkskrant. Sevgi Akarçesme: 'Een krant overnemen is strijdig met de grondwet, zeker omdat er geen aanleiding voor is. Dit komt neer op het opschorten van de grondwet.'

In Istanbul zijn duizenden mensen zaterdag de straat opgegaan om te demonstreren. Zij zijn het niet eens met het besluit van de overheid om een toezichthouder aan te stellen bij Zaman en ook niet met het ontslag van de hoofdredacteur.

Politie zet traangas en waterkanonnen in

De politie zette traangas en waterkanonnen in om de betogers uiteen te drijven.