woensdag, 23. maart 2016 - 9:30

Koenders neemt deel aan top over migrantensmokkel

Koenders neemt deel aan top over migrantensmokkel
Foto: RVD
Bali

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken neemt woensdag op het Indonesische eiland Bali deel aan een internationale top over het bestrijden van mensensmokkel en mensenhandel. Nederland is al langer waarnemer van dit zogeheten Bali-proces, dat dit jaar samenvalt met de migratiecrisis waarmee Europa kampt.

‘Migratie is een wereldwijd probleem’, zei Koenders, die de bijeenkomst ook ziet als voorbereiding van de VN-top over migratie later dit jaar. ‘Vandaag werd weer duidelijk dat ook andere regio’s en landen in totaal verschillende omstandigheden worstelen met dezelfde dilemma’s en uitdagingen waar wij in Europa voor staan. De essentie is echter overal hetzelfde: mensen die op zoek zijn naar veiligheid of een beter leven, vallen in handen van meedogenloze smokkelaars.’

Omkoping, vervalsing en chantage

De omvang van de wereldwijde smokkelnetwerken heeft gigantische proporties aangenomen. Alleen al in 2015 is er tussen de 3 en 6 miljard euro verdiend aan mensensmokkel. De criminele activiteiten gaan gepaard met omkoping, vervalsing van documenten, chantage en uitbuiting. Ook schuwen smokkelaars het niet om de levens van migranten in de waagschaal te stellen. ‘Daarmee is het de meest dodelijke vorm van criminaliteit geworden’, zegt Koenders.

De smokkelaars werken internationaal en daardoor is een internationale aanpak cruciaal. Volgens Koenders moeten landen wereldwijd nauw samenwerken, informatie delen en wetgeving op orde maken. ‘Als we migranten willen beschermen moeten we de smokkelaars aanpakken. En dat kan alleen als we slimmer zijn dan zij.’

De minister benadrukte dat alleen het bestrijden van smokkelaars de migratiecrisis niet zal oplossen. ‘Het draait tevens om preventie. We moeten de grondoorzaken wegnemen, zodat mensen geen reden meer hebben om huis en haard te verlaten’, aldus Koenders.

Categorie:
Provincie: