zaterdag, 26. maart 2016 - 19:33 Update: 26-03-2016 20:32

'Belgische vervoersmaatschappij MIVB kreeg geen opdracht metroverkeer stil te leggen'

'Belgische vervoersmaatschappij MIVB kreeg geen opdracht metroverkeer stil te leggen'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Bruseel

Vervoersmaatschappij MIVD in Brussel zegt van niemand van de Belgische federale regering het verzoek te hebben gekregen om de metrolijnen te sluiten.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken had vrijdag aan de parlementsleden laten weten dat na de eerste aanslag op het vliegveld in Brussel rond 08.00 uur al besloten is om de metro en de vijf grote treinstations preventief te laten ontruimen. Dit melden verschillende Belgische kranten zaterdag.

In een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen op dinsdag 22 maart zei minister jambon dat dinsdag om 08.50 de beslissing was genomen om de metro te evacueren. En om 09.04 zou dat ook zijn uitgevoerd. Op dat tijdstip kondigde het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD dreigingsniveau 4 af voor het hele land en werd opdracht gegeven om de treinstations en de vijf metrostations in Brussel te ontruimen en af te sluiten voor publiek. De aanslag was om 09.11 uur ter hogte van het station Maalbeek.

Nu heeft een woordvoerder van de MIVB zaterdag laten weten dat er bij het vervoersbedrijf vanuit de regering geen enkel verzoek tot sluiting of evacuatie is binnengekomen. Jambon heeft hierop gereageerd met de mededeling dat hij dit zou laten uitzoeken.