woensdag, 6. april 2016 - 10:30 Update: 06-04-2016 11:08

Boze Waalse truckers blokkeren wegen in België

Boze Waalse truckers blokkeren wegen in België
Foto: Archief EHF
Brussel

Boze truckers hebben in Wallonië inmiddels 27 snelwegen geblokkeerd.

Ze willen hiermee protesteren tegen de rommelige invoering van de tolheffing voor vrachtwagens op de Belgische snelwegen. Door middel van het protest hopen de chauffeurs een voorlopige vrijstelling te krijgen. Het verkeer in Wallonië staat op verschillende plaatsen echt muurvast. Vooral rond Doornik op de E429, de E42 en de E403. En op de E25 bij Habay, zo meldt de ANWB woensdag. Ook is er nu vertraging op de E40 Brussel-Gent in beide richtingen bij Ternat.

Arthur van Dijk van de branheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) tegen de NOS: 'De situatie is dramatisch. We horen verhalen van Walen die 's avonds uit hun auto stappen en naar huis gaan om te slapen. Achter die verlaten vrachtwagen staat dan een Nederlandse chauffeur die geen kant op kan.' Van Dijk vindt at de Belgische overheid moet optreden tegen de vrachtwagenchauffeurs die wegen blokkeren in Wallonië. De wegblokkades leiden tot veel schade bij Nederlandse chauffeurs en transportbedrijven.

TLN krijgt aan een stuk door klachten binnen van Nederlandse truckers. Ze klagen niet alleen over de blokkades, maar ook over de speciale kastjes die truckers in hun vrachtwagen moeten hebben voor de tolheffting. Volgens de chauffeurs werken die kastjes vaak niet goed, waardoor de chauffeurs boetes hebben gekregen van 1000 euro.

Gisteren zei de Belgische minister van Mobiliteit dat de autoriteiten voorlopig coulant zullen zijn tegen truckers die buiten hun schuld om zonder kastje over de Belgische tolwegen rijden, aldus de omroep.