maandag, 11. april 2016 - 12:59 Update: 11-04-2016 21:59

'ProRail wordt mogelijk Rijksspoordienst'

'Kabinet wil mogelijk einde maken aan zelfstandigheid ProRail'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Volgens ingewijden is het heel goed mogelijk dat ProRail binnenkort een Rijksdienst wordt, die onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat vallen.

'Het kabinet is voornemens ProRail om te vormen tot een publieke uitvoeringsorganisatie', zo staat in een conceptreactie van het kabinet op de Fyra-enquête, waarover RTL Nieuws dit weekend al berichtte. Het kabinet wil de leiding overnemen vanwege  het regelmatig falen van de spoororganisatie. Dit schrijven meerdere media maandag.

Een Rijkswaterstaat-achtige constructie voor spoorbeheerder ProRail kan rekenen op  veel politiek draagvlak. Het AD schrijft dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu dan direct aan de touwtjes gaat trekken en Prorail een ondergeschikt uitvoeringsonderdeel: een Rijksspoordienst wordt.

Andere mogelijkheden voor het kabinet zijn een agentschap, een zelfstandig onderdeel van een ministerie met een eigen directie en begroting, of een zelfstandig bestuursorgaan. Dat is een organisatie die overheidstaken uitvoert, maar niet direct onder het gezag van een ministerie valt.

Deze laatste mogelijkheid wordt het minst waarschijnlijk geacht, gezien de problemen van de laatste jaren bij het zelfstandig opererend ProRail.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):