maandag, 18. april 2016 - 9:27 Update: 18-04-2016 14:56

België dit jaar al drie keer ontsnapt aan vliegramp

België al drie keer ontsnapt aan een vliegramp dit jaar
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Brussel

België is het afgelopen jaar al drie keer ontsnapt aan een vliegramp door ernstige technische problemen bij de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol in Zeventem, zo meldden Belgische media maandag.

Ten tijde van de problemen vielen complete computersystemen uit door een reeks aan technische mankementen. Zelfs in een geval moest men overschakelen op een 'clear the sky'. Dat is een noodprocedure waarbij alle vliegtuigen het Belgische luchtruim moeten verlaten.

Na twee 'mildere' eerdere incidenten dit jaar, was het op zaterdag 2 april nog grilliger. Toen waren er problemen met de drie dataprocessingservers. De luchtverkeersleiders konden geen informatie meer ingeven, hadden geen vluchtdata meer op de radar en konden onmogelijk nog de veiligheid van het luchtruim garanderen. Voor de tweede keer in een jaar tijd moest in ijltempo een clear the sky-noodprocedure uitgevoerd worden.

Belgocontrol geeft in de krant Het Laatste Nieuws toe dat er technische mankementen waren, maar wordt wel benadrukt dat die de veiligheid van het luchtverkeer nooit in het gedrang hebben gebracht.