zaterdag, 23. april 2016 - 23:01 Update: 26-01-2017 21:39

Duizenden Duitsers op de been om te demonstreren tegen omstreden handelsverdrag met de VS

Vijftigduizend Duitsers demonstreren in Hannover tegen handelsverdrag TTIP
Foto: White House
Hannover

In Duitsland, in Hannover, zijn ongeveer 50.000 mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) , een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie ne de Verenigde Staten, als ook tegen CETA, het handelsverdrag met Canada.

In Hannover zullen zondag de Amerikaanse president Obama en de Duitse bondskanselier Merkel de grootste industriebeurs ter wereld openen,. Dit was aanleiding voor een grootse demonstratie. De demonstranten hadden een kar met daarop een houten paard meegenomen, een verwijzing naar het homerische 'Paard van Troje'. Onder de demonstranten waren zowel politieke partijen als De Groene, die LInke  en de Piraten, als ook Greenpeace en het Nederlandse Milieu Defensie. Ook boeren uit de regio waren met 50 trekkers aanwezig. Maar de meeste protestanten waren gewoon gezinnen, scholieren en ouderen. Dit meldt de Volkskrant zaterdag.

Het Paard van Troje met zijn buik vol Griekse soldaten is de favoriete metafoor van de TTIP-tegenstanders. Zij vinden dat politici het handelsverdrag presenteren als een geweldige kans, terwijl niemand mag zien wat er precies in staat. En als het dan ondertekend is, zullen de nadelen Europa binnensluipen, zoals de Griekse soldaten Troje. De demonstranten zien in het investeringshof dat de EU voor TTIP wil oprichten het grootste gevaar. Men is bang dat hierdoor de nationale rechtspraak buiten spel wordt gezet. Daarnaast vrezen sommige betogers dat kleine landbouwbedrijven door TTIP helemaal zullen worden opgeslokt door grote 'Monsanto-achtigen'.  Anderen denken dat het verdrag de sociale ongelijkheid vergroot en dat Europa zich aan zal moeten passen aan de Amerikaanse standaarden waar het voedselveiligheid en consumentenbescherming betreft, aldus de krant

Categorie: