zondag, 24. april 2016 - 0:19 Update: 24-04-2016 16:46

Ebru Umar weer vrij, maar mag Turkije niet uit

'Columniste Ebru Umar in Turkije opgepakt'
Foto: Archief FBF
Kusadasi

De Nederlandse columniste Ebru Umar is weer vrijgelaten nadat ze eerder was gearresteerd vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan.

Umar is op voorwaarde dat zij het land niet mag verlaten in vrijheidgesteld.  ‘Ik ben een soort van Syriër geworden’, laat zij via twitter weten. Wat haar te wachten staat is nog  niet bekend. Zij moet zich over een aantal dagen weer melden op een politiebureau. 

Ebru Umar werd door de Turkse politie meegenomen vanuit haar buitenverblijf in de Turkse badplaats Kusadasi. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat zij diplomatieke actie aan het ondernemen waren. De Nederlandse ambassade in Ankare is 'ermee bezig'.  

Umar werd opgepakt omdat ze bepaalde kritische tweets over president Erdogan heeft gestuurd. Verder schreef ze afgelopen week in een column: 'Tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.'