vrijdag, 29. april 2016 - 15:45 Update: 29-04-2016 15:47

Koenders veroordeelt aanvallen op ziekenhuizen Aleppo

Koenders veroordeelt aanvallen op ziekenhuizen Aleppo
Foto: RVD
Aleppo/Syrië

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft het bombardement op het Al Quds ziekenhuis in Aleppo scherp veroordeeld. ‘Deze verachtelijke aanval raakt kwetsbare mensen die al in zeer moeilijke omstandigheden moeten leven’, aldus de minister.

Kinderen omgekomen

Bij de aanval zijn patiënten, onder wie kinderen, ziekenhuispersoneel en de laatste kinderarts van het oppositiegebied in Aleppo om het leven gekomen. In totaal zijn bij recente luchtaanvallen op Aleppo tientallen doden en gewonden gevallen. Ook vanochtend zou er weer een ziekenhuis geraakt zijn.

Koenders: ‘Er is reden om te geloven dat het regime ziekenhuizen bewust als doel kiest, als onderdeel van een strategie om patiënten en hulpverleners te treffen en zo nog meer wanhoop, dood en verderf te zaaien.’ 

In strijd met humanitair oorlogsrecht

Het beschieten van ziekenhuizen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. ‘De zware aanvallen van het Syrische regime op Aleppo zijn een grove schending van de wapenstilstand en vormen een bedreiging voor het politieke proces.’ 

Ook op andere plaatsen vinden zware belegeringen plaats. In Derayya bij Damascus zijn 4.000 mensen al drie jaar lang verstoken van hulp. Zij hebben nauwelijks voedsel en water en geen medicijnen. 

Koenders noemt die situatie totaal onacceptabel en roept landen als Rusland en Iran, die het Syrische regime steunen, op hun invloed te gebruiken om de dramatische humanitaire ontwikkelingen een halt toe te roepen.

Nederland bepleit dat de International Syria Support Group nu zo snel mogelijk bijeenkomt om de situatie het hoofd te bieden en het politieke proces onder leiding van de VN weer vlot te trekken. 

‘Het lijkt erop dat Assad met zijn bondgenoten Syrië verder wil vernietigen. De keuze moet zijn om terug te keren naar de onderhandelingstafel. Daar zet Nederland zich voor in’, aldus Koenders.