vrijdag, 6. mei 2016 - 13:39 Update: 06-05-2016 22:30

Dode bij ongeval met Nederlandse touringcar in België. Alle Nederlandse gewonden uit ziekenhuis.

Gewonden bij zwaar ongeval met Nederlandse bus op Belgische E17
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Moeskroen

Het ongeluk met de Nederlandse bus in België heeft vrijdag alsnog een leven geëist. De chauffeur van de Bulgaarse vrachtwagen, die achterop de Nederlandse touringcar reed, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dit heeft de gemeente Kortrijk bekendgemaakt.

Er was sprake van zeven zwaargewonde Nederlanders, van wie een in kritieke toestand verkeerde. Na een medische controle is gebleken dat de situatie van de slachtoffers stabiel is en er geen zwaargewonden meer zijn, aldus de gemeente. Vanavond werd bekendgemaakt dat alle 24 Nederlandse gewonden na behandeling uit het ziekenhuis zijn ontslagen.

Vrijdagmiddag vond in België op de E17 vlak voor de grens met Frankrijk een zwaar ongeval plaats tussen twee vrachtwagens en een Nederlandse touringcar. Het ongeval gebeurde rond 12.00 uur ongeveer 10 kilometer voorbij Kortrijk richting Frankrijk ter hoogte van Aalbeke en Moeskroen. Volgens de eerste berichten reed de touringcar achter op een vrachtwagen die in een file stond. Vervolgens werd de touringcar van achteren door een andere vrachtwagen aangereden. 

De Nederlandse dubbeldekker van Bovo-tours was onderweg naar Disneyland Parijs. In totaal waren er 84 mensen betrokken bij het ongeval: 2 vrachtwagenchauffeurs en 82 mensen op de bus. De gemeente Kortrijk meldt dat er 25 gewonden zijn overgebracht naar de ziekenhuizen AZ Groeninge te Kortrijk en AZ Delta te Menen. De niet-gewonden werden opgevangen door de hulpdiensten en de psychosociale zorg in de brandweerkazerne van Kortrijk. Er werd ook een informatienummer ingericht voor vrienden en familie van de betrokkenen. Zij kunnen terecht op het nummer: +32 56 23 96 97.

Gewonden en beknellingen

Er zouden een twintigtal gewonden zijn gevallen, waaronder de chauffeur van de touringcar en van de vrachtwagen. Ook zouden er een aantal mensen bekneld zitten. De Belgische hulpdiensten zijn massaal ter plaatse gekomen. De snelweg is afgesloten voor het verkeer om de hulpdiensten de ruimte te geven. 

 

In de bus, die op weg was naar Parijs,  bevonden zich ongeveer 50 personen.  

Update 14.00 uur:

De stand van zaken wat betreft de slachtoffers was volgens de gemeente Kortrijk om 14.00 uur de volgende: 3 personen raakten zwaargewond, 16 personen raakten lichtgewond,  50 personen zijn niet gewond, zij worden overgebracht naar de brandweerkazerne in Kortrijk, Doorniksesteenweg 214a in 8500 Kortrijk.

De inzittenden van de bus hebben de Nederlandse nationaliteit. Hun ambassade werd op de hoogte gebracht. De naam van de Nederlandse busmaatschappij is Bovotours, waar contact mee opgenomen wordt.