zaterdag, 14. mei 2016 - 16:14 Update: 14-05-2016 19:27

'Britse overheid gaat binnenkort geheime documenten over UFO's vrijgeven'

Geheime stukken over UFO's binnenkort vrijgegeven door Brits ministerie van Defensie
Foto: Archief EHF
Londen

Geheime Britse overheidsstukken over ongeïdentificeerde vliegende objecten, ook wel de Britse X-Files genoemd, worden mogelijk binnen enkele dagen vrijgegeven. Dat schrijft de Britse Daily Express.

UFO-onderzoekers  en UFO-geïnteresseerden geloven dat de stukken al meer dan 30 jaar geheim gehouden worden door het Britse ministerie van Defensie, maar nu zouden ze nog deze maand naar het Britse Nationaal Archief gaan. De UFO-onderzoekers doen al enige tijd veel moeite om inzage te krijgen in 18 topgeheime stukken over UFO-waarnemingen. Ze krijgen daarbij steun van het Britse parlementslid baron Guy Black.

Toen de Britse overheid het openbaar maken van de stukken in 2013 weer uitstelde, werd ze al beschuldigd van het feit dat ze er een doofpotaffaire van maakte. In maart van dit jaar werd het openbaar maken opnieuw uitgesteld. Sommige onderzoekers claimen dat de stukken mogelijk belangrijke bewijzen bevatten voor buitenaards bezoek aan het Verenigd Koninkrijk en specifieke informatie over controversiële waarnemingen zoals het incident in Rendlesham Forest in 1980.

Het Rendlesham Forest incident vond vermoedelijk vlakbij RAF Woodbridge in Suffolk, waar de Amerikaanse soldaat John Burroughs was gestationeerd,  plaats. Burroughs werd daar aan straling blootgesteld, toen hij getuige was van een UFO-bezoek boven de basis. In Suffolk kwamen eind december 1980 meerdere meldingen binnen van militairen die onverklaarbare lichten hadden gezien en vermoedelijk de landing van een of meer ruimteschepen, zo meldt de Britse krant.

Afgelopen zomer vroeg Burroughs het Britse parlement wanneer de 18 topgeheime stukken worden vrijgegeven aan het publiek. Minister van Defensie Earl Howe antwoordde toen dat de documenten voor maart 2016 in het Nationaal Archief zouden liggen. Het Nationaal Archief moet vervolgens bepalen wanneer het publiek toegang krijgt tot de stukken, aldus de minister. Onderzoeker Miguel Mendonça kreeg gisteren van het Britse ministerie van Defensie te horen dat de UFO-stukken zo rond 25 mei zullen worden overgedragen aan het Nationaal Archief.

Categorie: