zaterdag, 21. mei 2016 - 15:46 Update: 21-05-2016 17:11

'Zwarte dozen verongelukte toestel EgyptAir gevonden'

Zwarte dozen verongelukte toestel EgyptAir gevonden
Foto: Egy.Army

Reddingsdiensten die zoeken naar het verongelukte toestel van EgyptAir, hebben zaterdag de zwarte dozen gelokaliseerd. Dat maakt nieuwszender CBS bekendgemaakt zich beroepend op informatie van de Egyptische regering.

Het Franse onderzoeksbureau voor de veiligheid van het vliegverkeer (BEA) bevestigde eerder op zaterdag dat in de verongelukte Egyptische Airbus het rookalarm is afgegaan voordat het toestel in de Middellandse Zee stortte. 

De vluchtrecorders zijn gevonden op de locatie waar eerder brokstukken van het toestel zijn aangetroffen. Eerder vandaag bracht CNN het nieuws naar buiten dat voor de crash een brandalarm in het toestel zou zijn afgegaan. Volgens de nieuwszender zou een brand hebben gewoed bij het raam van de co-piloot en achter hem bij het toilet. Een brand op die plek zou de communicatieapparatuur kunnen hebben aangetast, aldus David Soucie, luchtvaartexpert bij CNN. Achter de piloten onder de vloer huist een heus data-centrum. Of hier mogelijk brand is ontstaan zal moeten blijken.

Het toestel met vluchtnummer MS804 verdween in de nacht van woensdag op donderdag onderweg van Parijs naar Caïro. Aan boord waren 66 mensen, inclusief bemanningsleden. Met de kennis van nu, vermoed Soucie dat een technisch mankement het meest waarschijnlijke is dat wat het toestel heeft doen neerstorten, al sluit men een mogelijke aanslag nog niet uit. 

Het Egyptische leger heeft zaterdag enkele wrakstukken op Facebook geplaatst die vrijdag werden gevonden. Het gaat daarbij om delen en onderdelen van het toestel.