dinsdag, 24. mei 2016 - 12:29 Update: 24-05-2016 13:21

'Onderzoek lichamen toestel EgyptAir wijzen op explosie aan boord'

'Onderzoek lichamen toestel EgyptAir wijzen op explosie aan boord'
Foto: EgyptAir
Caïro

Forensisch onderzoekers uit Egypte zeggen dat de menselijke resten die zijn gevonden in het gebied waar het toestel van EgyptAir in de Middellandse Zee stortte, wijzen op een explosie aan boord.

Dit heeft een functionaris bij de Egyptische autoriteiten aan persbureau AP laten weten. De bron is onderdeel van het onderzoeksteam en persoonlijk betrokken bij het onderzoek van de gevonden lichaamsdelen. Volgens hem waren de 80 stukjes van de verschillende lichamen klein. Tot nu toe zouden er geen volledige lichaamsdelen zoals een hoofd of een arm gevonden zijn. Dit zou er op wijzen dat een explosie de oorzaak van de crash moet zijn geweest. Dit melden verschillende media dinsdag.

Maar de oorzaak van de ramp met de Airbus A320 blijkt vooralsnog onduidelijk. De Griekse autoriteiten hebben dinsdag in Caïro bekendgemaakt dat het toestel van EgyptAir niet in draaiende bewegingen naar beneden is gekomen, dit in tegenstelling tot eerdere berichten. De Griekse minister van Defensie had namelijk eerder verklaard dat het vliegtuig vlak voor de crash hevig was gaan zwenken. Of de mogelijke explosie een gevolg is geweest van een terreuraanslag of van een technisch mankement blijft ook nog onduidelijk. Er wordt op dit moment door meerdere schepen gezocht naar de zwarte dozen, die nog altijd niet gevonden zijn. Pas als die gevonden en onderzocht zijn, zal er meer duidelijkheid komen.

Mogelijk is er voor de crash wel brand geweest aan boord.Dat blijkt uit de vluchtgegevens die geregistreerd werden door de Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS). Franse onderzoekers van het onderzoeksbureau voor de burgerluchtvaart bevestigen zaterdag dat er rook aan boord was van het vliegtuig. Vlucht MS804 was onderweg van Parijs naar Caïro en stortte donderdagochtend neer in de Middellandse Zee. Aan boord zaten 66 mensen.