donderdag, 2. juni 2016 - 21:52 Update: 03-06-2016 10:01

A3 onder water als dijk in Duitsland bij grens Zevenaar doorbreekt

A3 onder water als dijk in Duitsland doorbreekt
Foto: Archief EHF
Hamminkeln

Door de sterke regenval in de nacht van woensdag op donderdag dreigt in het Duitse plaatje Hamminkeln de dijk door te breken.

Het normale waterpeil van die Issel is 50 centimeter, maar volgens de Duitse Wetterdienst is het waterpeil nu minstens drie keer zo hoog. Dit meldt de Duitse omroep WDR donderdag. Donderdagavond vroeg gingen er al geruchten dat de dijk al doorgebroken zou zijn, maar dat klopt niet. Wel heeft zich volgens de omroep bij de Bärenschleuse (de berensluis) een plas water gevormd. De dam is volgens de omroep met 68.000 zandzakken verstevigd.

Het Duitse plaatsje Hamminkeln ligt 40 kilometer van de Nederlandsse grens bij Zevenaar. Als de dijk in de rivier de Issel het begeeft, komt de snelweg A3 onder water te staan. Die sluit bij Zevenaar aan op de Nederlandse A12. Tussen Arnhem en Oberhausen is dan geen verkeer meer mogelijk, zo weet de NOS. In Duitsland is in het stadje Isselburg een crisiscentrum ingericht. Die Issel stroomt na Isselburg Nederland is. Daar heet hij Oude IJssel.