maandag, 6. juni 2016 - 12:53 Update: 06-06-2016 13:32

'Onderzoeksteam vindt groot stuk BUK-raket'

'Onderzoeksteam vindt groot stuk BUK-raket'
Foto: YouTube
Oekraïne

Op de plek waar de MH17 bijna twee jaar geleden neerstortte, heeft het onderzoeksteam de onderkant van een buk-raket gevonden.

Het Joint  Investigation Team (JIT) heeft maandag de foto van het onderdeel in het online magazine gepubliceerd. Dit meldt de NOS maandag. Het zou gaan om een venturi. Dit is een soort uitlaat aan de onderzijde van de Buk-raket waar de aandrijfgassen uitkomen. Er staan niet bij welk type Buk-raket het is. Het Joint Investigation Team (JIT)  doet onderzoek naar de toedracht van de ramp.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat het vliegtuig is neergestort door een exploderende Buk-raket van het model 9N314M. De raket zou in duizenden kleine deeltjes uiteengespat zijn, die het vliegtuig zijn binnengedrongen. De drie bemanningsleden in de cockpit waren op slag dood en in hun stoffelijke resten zijn raketdeeltjes gevonden.

In de lichamen van enkele slachtoffers zijn kleine stukjes metaal aangetroffen. Het ging om de stof zirkonium. Deze stof wordt alleen gebruikt in het glas van de cockpit. Dat is een sterke aanwijzing dat de metaalstukjes van buiten via het cockpitglas in het slachtoffer terecht gekomen is. Forensisch onderzoeker Jouke Jonker van JIT in het AD: 'Belangrijker nog is dat deze stukjes in meerdere slachtoffers teruggevonden zijn Dat maakt het onwaarschijnlijk dat hiermee gemanipuleerd is.'

Nog niet eerder werd bekend dat zo'n groot onderdeel van een Buk-raket is gevonden op de plaats waar het toestel van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 neer stortte. De ramp kostte aan 196 Nederlanders het leven.

Categorie: