donderdag, 16. juni 2016 - 11:39 Update: 16-06-2016 12:26

'Brokkstukken van gecrasht EgyptAir-toestel gelokaliseerd'

'Brokkstukken van gecrasht EgyptAir-toestel gelokaliseerd'
Foto: EgyptAir
Caïro

Egyptische onderzoekers hebben gemeld dat de cockpit van het EgyptAir-vliegtuig dat vorige maand van de radar verdween boven de Middellandse Zee is teruggevonden.

Er zijn op 'verschillende belangrijke locaties brokstukken gelokaliseerd van de cockpit van het vliegtuig, zo heeft de Egyptische onderzoekscommissie laten weten in een verklaring. Dit meldt onder meer Nieuwsblad.be donderdag. De commissie meldt verder: 'Een schip van het Franse bedrijf Deep Ocean Search (DOS) dat deelnam aan de zoekacties, lokaliseerde verschillende belangrijke plaatsen waar zich brokstukken bevinden van de cockpit. Het onderzoeksteam en de onderzoekers aanwezig aan boord van het schip gaan in kaart brengen waar de brokstukken liggen.'

Maandag waarschuwde de onderzoekscommissie nog dat de twee zwarte dozen op 24 juni zouden stoppen met signalen uitzenden. Op 1 juni ontving een schip van de Franse marine een signaal van een van de zwarte dozen. De Airbus 320 van EgyptAir stortte tussen Kreta en de noordelijke kust van Egypte neer, nadat het plotseling van de radar was verdwenen. Aan boord bevonden zich 66 mensen, onder hen een Belg, veertig Egyptenaren en vijftien Fransen.

Aanvankelijk werd in Egypte gedacht dat de crash veroorzaakt was door een aanslag', maar nu wordt meer aan een technisch mankement gedacht.  De Airbus A320 zou twee minuten voor hij neerstortte automatische signalen hebben uitgezonden over rook in de cockpit en een computerdefect, zo weet vtm.be.