vrijdag, 17. juni 2016 - 14:33 Update: 17-06-2016 16:39

Moeder noemt dochter Gelila 'From the Ocean' na geboorte op marinefregat

Meisje geboren op marinefregat na redding op zee
Foto: Min. Defensie

Donderdagavond is aan boord van multipurposefregat Zr. Ms. Van Amstel een meisje geboren. Dit meldt Defensie vrijdag.

'Ze kwam op het schip ter wereld omdat woensdagavond 244 migranten van een zinkende boot waren gered', aldus Defensie. Commandant Zr. Ms. Van Amstel kapitein-luitenant-ter-zee Dick van der Neut maakte de geboorte bekend.

'From the Ocean'

Het meisje kreeg de naam Gelila, wat volgens haar Eritrese moeder betekent ‘From the ocean’. Het kindje is zwak, maar moeder en kind maken het goed. De baby is geboren onder het vluchtelingenrecht en krijgt daarmee automatisch de nationaliteit van de moeder.

Het bootje in nood was woensdagavond gezien door een vliegtuig van de Italiaanse marine op 80 mijl ten zuidwesten van Griekenland. De Van Amstel, die meedoet aan Frontex-operatie Triton, kreeg opdracht om naar het scheepje op te stomen en de opvarenden te redden.

Toen de opdracht binnenkwam, was de Van Amstel onderweg naar Italië. Daar zou het schip de 197 migranten afzetten die het de dag daarvoor 75 mijl ten zuidwesten van Kreta had gered.

255 opvarenden

Het schip zette met hoge vaart koers naar het bootje. Daar bekeek de Van Amstel eerst met de speciaal aangeschafte drone de situatie om een goed overzicht van de situatie te krijgen. Daarna werden de 255 opvarenden (waarvan 181 mannen, 23 vrouwen, waarvan een aantal zwanger en 40 kinderen) met de RHIB’s overgebracht naar het fregat Van Amstel.

Uit gesprekken met de migranten bleek dat het scheepje 18 dagen geleden was vertrokken en enkele tussenstops maakte om mensen op te pikken. Van de groep die al 18 dagen aan boord zat, zijn er 4 in de noodziekenboeg opgenomen met uitputtings- en uitdrogingsverschijnselen. Het migrantenscheepje is na de reddingsactie gezonken. De in totaal 442 migranten zijn vanochtend in Trapani op West-Sicilië afgezet.

Categorie:
Blik op 112:
Tag(s):