vrijdag, 17. juni 2016 - 19:37 Update: 18-06-2016 15:33

Istanbul cancelt Gay Pride vanwege veiligheidsredenen

'Geen Gay Pride in Istanbul vanwege dreiging'
Foto: Archief EHF
Istanbul

Istanbul, de grootste stad van Turkije, organiseert al vanaf 2003 jaarlijks een Gay Pride. Het evenement dat altijd in juni plaatsvindt, wordt dit jaar afgelast om veiligheidsredenen. Dit meldt persbureau AFP vrijdag.

De autoriteiten zeggen dat ze de veiligheid van de deelnemers niet kunnen garanderen. Daarnaast zijn zie ook bang voor verstoring  van de openbare orde en een extreem-rechtse nationalistische groepering heeft dreigementen geuit. Het zou gaan om de groepering Alperen Hearts, zo weet de Belgische krant De Standaard. Groepsleider Kursat Mican liet weten dat als de autoriteiten niet zouden ingrijpen ze 'het 'zelf zouden doen.

In tegenstelling tot andere islamitische landen is homoseksualiteit geen misdaad in Turkije, maar na de aanslag op de nachtclub in Orlando van 12 juni wil de overheid geen risico nemen. Vorig jaar werd de jaarlijks parade verboden. Toch gingen toen duizenden mensen de straat op. De politie zette waterkanonnen en traangas in om de demonstranten uit elkaar te jagen.