zaterdag, 18. juni 2016 - 16:59 Update: 20-06-2016 8:22

'Duitse minister zeer kritisch over wapengekletter NAVO in Oost-Europa'

'NAVO wakkert door wapengekletter in Oost-Europa spanningen met Rusland aan'
Foto: Min. Defensie
Berlijn

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zijn de militaire oefeningen die momenteel wordten uitgevoerd in Oost-Europa contraproductief voor het waarborgen van de regionale veiligheid en kunnen ze leiden tot spanningen met Rusland. Steinmeier waarschuwt de NAVO hiervoor in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag.

Steinmeier: 'Wie gelooft dat een symbolische parade van tanks aan de oostgrens de veiligheid zal verhogen, vergist zich.' De Duitse minister zegt verder dat de geschiedenis ons geleerd heeft dat er naast een gemeenschappelijke wil om ons te verdedigen wij ook bereid moet zijn om een dialoog aan te gaan en ons moeten richten op samenwerking. Steinmeier vindt dat de NAVO weer dringend gesprekken moet voeren over het nut van ontwapening en wapenbeheersing voor de veiligheid van Europa. Volgens Steinmeier heeft de NAVO er belang bij om met Rusland samen te werken. Ook gezien in het licht van de internationale problematiek, zoals de strijd tegen de radicale Islam in het Miden-Oosten.

De NAVO-oefening in Estland, Letland en Litouwen duurt twee weken en eindigt op 21 juni. Het gaat om een oefening met duizenden grondtroepen, gevechtsvliegtuigen en schepen op 150 kilometer van de Russische grens. De twee weken durende oefening simuleert een Russische aanval op Polen. Rusland beschouwt de aanwezigheid van NAVO-militairen dicht bij zijn grens als een bedreiging van zijn veiligheid.