donderdag, 23. juni 2016 - 23:56 Update: 24-06-2016 0:35

'Rus biedt zich aan als vrijwilliger voor hoofdtransplantatie'

De 30-jarige Rus Valery Spirirdonov zit in een rolstoel vanwege een dodelijke spierziekte. Hij wil graag een een nieuw lichaam en heeft zich daarom gemeld als eerste kandidaat voor een hoofdtransplantatie.

Zijn hoop is dat hij als eerste mens een hoofdtransplantatie mag meemaken. De Italiaanse neurochirurg dokter Sergio Canavero wil al jaren de ultieme operatie uitvoeren: een hoofdtranplantatie. Zijn probleem was echter dat hij niemand kon vinden voor deze lugubere operatie. Maar nu heeft Valery Spirirdonov zich kandidaat gesteld. Dit meldt onder meer de NOS donderdag.

Het is de bedoeling dat dokter Sergio Canavero de operatie eind 2017 uitvoert. Daarvoor wil hij een gezond donorhoofd op het lichaam van een pas overleden persoon plaatsen.Door het gebruik van extra scherpe messen zou de schade aan de zenuwbanen en het ruggenmerg beperkt blijven. de arts denkt dat Valery Spirirdonov met revalidatie na een jaar weer moet kunnen lopen.

volgens een collega-arts Christopher Hootan zou de transplantatie 36 uur in beslag nemen en er zouden maar liefst 150 verplegers nodig zijn. Hootan verklaart Canavero voor gek. Volgens hem zou de patiënt helemaal koekoek kunnen worden, als hij het überhaupt al overleeft, zo weet Metro.  Hooton in de krant: 'Ik snap dat een man als Spiridonov, die aan Werdnig-Hoffmanziekte lijdt, bereid is aan dit experiment mee te doen. Maar hoewel hij bereid is te sterven tijdens de operatie, ben ik bang dat hij een lot tegemoet gaat dat erger is dan een fatale afloop van de operatie. We hebben geen idee wat dit met zijn hoofd gaat doen. Hij zou misschien een nieuw niveau van krankzinnigheid kunnen bereiken.'

Spirirdonov heeft al zijn hoop op de operatie gezet. ´Na de operatie kan ik zelfstandig lopen en voor mezelf zorgen. Dat is waar ik op hoop.´