vrijdag, 24. juni 2016 - 22:47 Update: 25-06-2016 11:48

Leider Britse anti-EU partij UKIP roept referendumdag uit tot onafhankelijkheidsdag

Nigal Farage roept referendumdag uit tot onafhankelijkheidsdag
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Londen

Nigal Farage, de leider van de Britse anti-EU partij UKIP, zonder wie er waarschijnlijk nooit een brexit zou zijn geweest, heeft de dag van het referendum uitgeroepen tot onafhankelijkdheidsdag. Dit meldt de NOS vrijdag.

De politicus zei vrijdagochtend om 05.00 uur dat hij 'durft te dromen' van een overwinning van het 'vertrek'-kamp. Het was toen nog niet zeker welk kamp zou winnen. Later op de dag riep hij om het vertrek van Cameron. Farage: 'Het eerste wat we moeten doen is een regering maken die toegewijd is aan een brexit. Ik vind het moeilijk te geloven dat hij een brexit-premier zou kunnen zijn. Ik kan het mis hebben, maar ik betwijfel het.' Een aantal uren later kondigde Cameron zijn vertrek aan.

'Voor heel Europa'

Farage liet ook duidelijk weten dat de brexit niet alleen goed is voor Groot-Brittannië. Farage: 'We hebben niet alleen voor onszelf, maar voor heel Europa gewonnen.'Hij sprak de hoop uit dat een Brits vertrek uit de EU 'dit mislukte project' doet instorten.

Speech

In zijn krachtige speech over de brexit zei Farage onder meer het volgende: 'Durf te dromen dat het licht doorbreekt voor een onafhankelijk Verenigd Koninkrijk. Dit zal een overwinning zijn voor echte mensen, een overwinning voor gewone mensen, een overwinning voor beschaafde mensen. We hebben gevochten tegen de multinationals, we hebben gevochten tegen de grote zakenbanken, we hebben gevochten tegen de leugens, corruptie en misleiding. En vandaag gaat eerlijkheid, fatsoen en  geloof in een land, zo denk ik nu, winnen.'