dinsdag, 28. juni 2016 - 22:09 Update: 30-06-2016 8:14

41 doden bij aanslag op vliegveld in Istanbul

Vele doden en gewonden bij aanslag op vliegveld in Istanbul
Foto: Printscreen Youtube
Vele doden en gewonden bij aanslag op vliegveld in Istanbul
Foto: Printscreen Youtube
Istanbul

Op vliegveld Atatürk in het Turkse Istanbul zijn dinsdagavond bij aanslagen zeker 41 doden en 239 mensen gewond geraakt.

De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag stelt dat de explosies zijn veroorzaakt door twee zelfmoordterroristen. Dat werd later bijgesteld naar drie. Eén van hen zou eerst het vuur hebben geopend met een kalasjnikov, en daarna zichzelf hebben opgeblazen. De politie heeft daarop het vuur geopend. De ravage op de luchthaven is groot. Naast de vele ambulances werden ook taxi's ingezet om de vele gewonden naar de ziekenhuizen te vervoeren.

Volgens de Turkse zender NTV zouden er vier gewapende mannen zijn gezien. Ook zij zouden vanaf de parkeerplaats voor de ingang het vuur op voorbijgangers hebben geopend. Onbekend is of de autoriteiten daders hebben aangehouden. De autoriteiten vrezen dat het dodental kan oplopen vanwege de vele zwaargewonden. De aanslag is nog niet opgeëist. De eerste vindingen wijzen volgens de premier erop dat IS achter de aanslag zit.

De luchthaven wordt al enkele maanden streng beveiligd na een reeks aanslagen in Turkije. Vermoedelijk kwamen de terroristen niet verder dan de beveiligingspoortjes die de incheckbalies moeten beveiligen. Maar deze maatregel zouden weer tot rijen buiten de hal leiden, die ook aantrekkelijk zijn voor terroristen.

Van de 239 gewonden zouden er inmiddels 109 het ziekenhuis weer hebben kunnen verlaten, zo laat staatspersbureau Anadolu weten. Van de 41 slachtoffers zijn er inmiddels 39 geïdentificeerd. Het ziet ernaar uit dat er geen Nederlandse slachtoffers te betreuren zijn.

Op een video van een beveiligingscamera direct hieronder is te zien hoe een agent een van de gewapende terroristen neer schiet. Vervolgens blaast de man zich op. 

 

Lees alles over:
Categorie: