donderdag, 7. juli 2016 - 22:49 Update: 07-07-2016 23:46

Eerste verdachten in Nieuwjaarszaak Keulen veroordeeld

Eerste verdachten in Nieuwjaarszaak Keulen veroordeeld
Foto: SXC
Keulen

De rechtbank in Keulen heeft de eerste twee mannen veroordeeld voor seksuele delicten in de roerige Nieuwjaarsnacht in Keulen.

Het gaat om een 21-jarige Irakees en een 26-jarige Algerijn. Ze hebben allebei een jaar gevangenisstraf gekregen voor de aanranding  van twee vrouwen.Dit schrijft onder meer de NOS donderdagavond. Na de Nieuwjaarsnacht deden 1200 mensen aangifte van delicten, waaronder diefstal van geld en telefoons. 500 vrouwen lieten weten dat ze seksueel lastiggevallen zijn. Dat was vooral het geval bij het station in Keulen. Tot nu toe was het het Openbaar Ministerie niet gelukt om een dader van een seksueel delict veroordeeld te krijgen, omdat het de bewijsvoering niet rond kreeg. Het OM denkt dat er ongeveer 200 daders zijn. De meeste van hen zouden komen uit Algerije en Marokko.

Het Duitse parlement heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen in grote meerderheid een wet aangenomen, waardoor het voor slachtoffers makkelijker wordt om aangifte te doen van seksueel geweld. Dat kan al wanneer een vrouw is belaagd, nadat ze duidelijk "nee" heeft gezegd, zo meldt, zo meldt de omroep. Tot nu toe moesten vrouwen kunnen aantonen dat ze zich fysiek hadden verzet voordat ze aangifte konden doen van verkrachting of aanranding. De nieuwe wet maakt het ook mogelijk dat buitenlanders kunnen worden uitgezet als ze mensen seksueel hebben lastigvallen.